ΠΕΡΙ ΚΑΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ


Μπορεί η αντιπυρική περίοδος να μην είναι σε ισχύ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να προχωράμε σε άναμμα φωτιάς λόγο του ότι μπορεί τις επόμενες ώρες να βρέξει ή ότι υπάρχει αυξημένη υγρασία και τα χόρτα γύρω είναι βρεγμένα ή χλωρά.
Εάν υπάρχει καύσιμη ύλη όλα γίνονται...

Πολύς κόσμος θα βγει να καθαρίσει τα χωράφια του μετά το μάζεμα των ελαιόδεντρων και να τα κλαδέψει, μετά θα κάψει τα κλαδιά δηλαδή τα γεωργικά υπολείμματα και αφού προχωρήσει σε αυτή την πράξη πρέπει να εφαρμοστούν κάποιες διαδικασίες ώστε η φωτιά να είναι ελεγχόμενη και να μην ξεφύγει.

 1)  Αρχικά δημιουργούμε μια ψιλή ζώνη με άροση (ζευγάρισμα) γύρω από την περιοχή καύσης σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.


 2)  Διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας περιμετρικά από το σημείο καύσης, 300 μέτρα από δασική έκταση ή 50 μέτρα από δεντροστοιχία.


 3)  Εξασφάλιση αρκετής ποσότητας νερού ή πτυοσκάπανων
(φτυάρι, σκαλίδα, σκαπέτι) για αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς ή προχωράμε σε ειδοποίηση για την παρουσία πυροσβεστικού οχήματος όπου ΜΟΝΟ η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα το εγκρίνει.



 4)  ΔΕΝ ανάβουμε φωτιά τις ημέρες που φυσάει δυνατός άνεμος.

5) Για το άναμμα φωτιάς με τις παραπάνω προϋποθέσεις να προτιμούνται κυρίως οι πρωινές ώρες και όχι απογευματινές ή βραδινές.

 6)  Δεν φεύγουμε αφήνοντας την φωτιά εάν δεν έχει γίνει η ΠΛΗΡΗΣ
κατάσβεση της.

_________________________________________________________________________

  • Τηλ. Πυροσβεστικής: 199  (Π.Υ. Βρυσών 28250 51199)
  • Τηλ. Ομάδας Εθελοντών Εκτάκτων Αναγκών Αποκορώνου: 6980 578056


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις